marți, iulie 28, 2009

Pimsleur şi limbile străine

Paul Pimsleur a fost un lingvist american, care şi-a dedicat întreaga viaţă predării limbilor străine. Fiind profesor, nu s-a mulţumit să aplice tehnicile cunoscute, ci a căutat o metodă şi mai bună. El a plecat de la mecanismele psihice ale individului, a studiat cum funcţionează memoria şi a reuşit să pună la punct metoda care îi poartă numele.

Aceasta se bazează pe 2 elemente esenţiale: repetare graduală a cuvintelor, la intervale ce cresc în timp şi recapitularea pe tot parcursul lecţiilor a noţiunilor. Ascultătorul este invitat să răspundă la întrebări ce împletesc cuvintele noi cu altele, din lecţiile precedente. Apoi, i se dă răspunsul corect, pentru verificare şi reamintire.

Lecţiile sale au fiecare câte 30 minute, acesta fiind intervalul optim în care mintea se poate concentra fără să obosească. Ele sunt lecţii audio, putând astfel să fie uşor ascultate acasă, pe stradă sau în maşină.

Lecţiile nu sunt grele, urmează planul de învăţare ale aceloraşi cuvinte şi expresii, indiferent de limbă. Pimsleur nu s-a limitat doar la limbile majore, ci a creat lecţii şi pentru limbi mai mici, cum este româna. Cursurile sale sunt de 10, 30, 90 şi 100 de lecţii şi sunt cele mai apreciate în lume pentru eficienţa lor. Cum vi se pare să învăţaţi să vă descurcaţi într-o vizită în Polonia, vorbind limba nativă, după doar 10 lecţii Pimsleur?

Metoda sa ar putea fi extinsă şi pentru alte materii. Profesorii ar deveni mai buni dacă ar căuta în primul rând să fixeze noţiunile de bază şi să se concentreze pe memoria pe termen lung. Studiul şi metodele există. Trebuie doar aplicate.

Niciun comentariu: