joi, iulie 23, 2009

Bun cetăţean sau turnător?

Cum poate fi catalogat un individ care îl toarnă pe altul? Depinde această încadrare de fapta pârâtului? Depinde de statul în care se petrece această faptă? Depinde de legislaţia în domeniu? Este dificil de oferit nişte criterii universal aplicabile, iar părerile vor fi întotdeauna împărţite.

Statul caută de fiecare dată să apeleze la ajutorul cetăţeanului, îl încurajează să semnaleze ilegalităţi sau contravenţii, indiferent dacă e un stat democratic sau dictatorial. Cam toată lumea e de acord că semnalarea unui furt din banii publici în statul democratic este un act meritoriu. Şi în statul comunist, la vremea respectivă, era la fel de lăudabil, dar dacă îl privim astăzi, rămâne el la fel? Nu însemna că prin aceasta delatorul şi-a adus contribuţia la menţinerea regimului recent condamnat ca fiind ilegitim şi criminal? Rămâne atunci orice faptă îndreptată împotriva statului comunist pozitivă, chiar când interesul făptuitorului a fost unul strict personal?

Dacă demaşti o hoţie într-un stat de drept este o faptă bună. Dar dacă atragi atenţia unui om de ordine, că cineva s-a strecurat fără bilet, cum este? De ce ar avea importanţă dacă prin asta păgubeşte statul sau un particular? La fapte mărunte avem tendinţa să închidem mai uşor ochii, să acceptăm tacit comiterea unei fapte antisociale, evaluând involuntar statulul făptaşului şi prejudiciul provocat. Dacă un cerşetor va fura o pâine să poată mânca, clemenţa noastră este maximă, prin prisma milei şi a compasiunii pe care o simţim.

Mai contează şi pedeapsă pe care ştim că o va primi vinovatul în urma denunţului pe care l-am face. Dacă conştiinţa noastră ne spune că pedeapsa aplicabilă este disproporţionată faţă de faptă, devenim şi mai refractari. O problemă cumva similară îşi pune Cristi, în filmul lui Porumboiu, "Poliţist, adjectiv". Maieutica şefului său îl face însă să devină doar instrumentul societăţii prin care ea aplică legea, fără să îşi mai pună probleme de moralitate.

Până la urmă însă legile se vor a fi nişte norme care să urmeze câteva principii morale sănătoase, care să protejeze cetăţeanul onest, reprezintă o reflectare a principiilor de viaţă ale majorităţii, care în timp devine tot mai tolerantă. Atunci şi categorisirea despre care vorbim suferă o shiftare, tocmai plecând de la această toleranţă. Ea ne face mai îngăduitori cu cei care greşesc, dar nu faţă de noi, şi să nu mai dorim să fim "buni cetăţeni" decât dacă fapta o considerăm cu adevărat gravă.

4 comentarii:

Anonim spunea...

Am si eu o observatie de detaliu, in legatura cu filmele favorite citate in profil. De ce toate titlurile sunt citate in original (ba chiar unul inghesuie cu scrupulozitate pana si indescifrabilele litere chirilice), in timp ce biata ecranizare dupa romanul lui Ken Kesey reprezinta exceptia de la regula? Si, daca raul a fost deja facut si am pus o intrebare, mai pun una: ce cauta ridicola compunere a lui Jules Verne in societatea selecta a cartilor esentiale?

zunais spunea...

Filmele le scrisesem în forma cea mai cunoscută mie, care îmi suna cel mai bine. De zborul lui Kesey auzisem pe româneşte înainte să îi aflu varianta originală englezească. Pe celelalte însă le descoperisem direct cu titlul original. Dar l-am schimbat acum, să fie unitar. Cât priveşte cărţile n-am avut nicio clipă intenţia de a le prezenta drept esenţiale, ci doar de a spune că şi-au pus cumva amprenta asupra mea. Iar pubertatea mi-a fost dominată de frumoasele compuneri ale domnului Verne...

Selena spunea...

Cuvântul "turnator" sau un"Bun cetăţean", a existat încă din cele mai vechi timpuri
Pentru unii erai un bun cetăţean dacă"turnai" pe alţii în aşa zisul "interes al statului".
Ca să abordăm acest subiect, ar trebui să dăm definiţia la ce înseamnă "turnător" şi "bun cetăţean".
TURNĂTOR, este un epitet atribuit unei persoane care denunţă pe cineva.
Problema este dacă această persoană o face în binele ţării sau societăţii, se mai poate numi "turnător"?
E foarte greu de răspuns la această întrebare şi foarte greu de delimitat !
CETĂŢEANUL este o persoană care face parte dintro anumită comunitate, ţară, având unele drepturi şi obligaţii, prevazăute de lege sau morale.
Dintre obligaţii este şi aceea de a anunţa autoritătile( am putea spune, de a turna pe cineva) despre faptele antisociale pe care le face.
Deci, "bunul cetăţean" pentru unii, poate deveni "turnător" pentru alţii.
Aşadar, totul este relativ !
Oare cine poate aprecia în societatea noatră actuală, plină de convulsii, cine este "turnător" sau "bun cetăţean"?
Şi, aşa cum am spus la început, aceste două concepte sunt relative, de aceea trebuie să na considerăm fiecare "un bun cetăţean", chiar dacă, din anumite considerente, suntem numiţi de către alţii"turnător"
Dar asta nu e ceva neobişnuit, pentru ca TOTUL ESTE RELATIV ÎN UNIVERS !
Eu aş dori să fiu catalogata ca "turnător", dacă fac bine ţării mele şi nu aş vrea să fie luată ca o demagogie

zunais spunea...

Viteza luminii în vid este absolută. Şi raportul dintre circumferinţa şi diametrul unui cerc este constant. Şi multe altele :-)