vineri, iulie 24, 2009

Cum poate evita statul munca la negru?

Dacă ar fi un banc am spune "să îi cheme înapoi pe românii care muncesc in America". E amuzant însă să vezi cum lumea caută fel de fel de soluţii pentru a aduce la suprafaţă munca la negru, care îi privează pe angajaţi de asigurări de sănătate, şomaj şi pensie, iar pe stat de impozit. Propunerile pornesc de la reducerea taxelor până la intensificarea controalelor. Aceste măsuri au însă un efect limitat. Controlorii sunt şi ei oameni, deci coruptibili, sunt puţini, angajatorii se pot ascunde bine, e greu de demonstrat că cineva lucreaza la tine la negru dacă nici el nu recunoaşte asta. Şi angajatul acceptă uneori ipostaza aceasta, deloc fericită, pentru că tot e mai bine decât nimic, sau pentru a lua bani mai mulţi prin evitarea taxelor.

Totul însă trebuie pornit de la un nivel psihologic, în care angajatul să fie stimulat pentru a-l denunţa pe patronul exploatator. O stimulare nu printr-o bătaie pe umăr ci efectiv una eficientă. De pildă angajatorul dovedit că umblă cu fofârlica să primească o amendă corespunzătoare salariului minim pe 10 ani. Din această sumă jumătate să îi revină angajatului care a adus dovezile privind ilegalităţile patronului. Asta înseamnă pentru el că 5 ani de zile ar putea fi şomer de lux, lucru care i-ar surâde, mai ales că nu l-ar împiedica să se reangajeze imediat în altă parte.

În atari condiţii cărui patron îi va mai da mâna să folosească munca la negru, sau chiar să îl plătească pe contract cu o sumă mică şi restul banilor să fie negri, înmânaţi în plic? Doar celor care au mare încredere în fidelitatea tuturor angajaţilor. Dar banul e ochiul dracului şi tentaţia de a-ţi pârâ angajatorul necinstit ar fi mare.

Acum problemele ar rămâne mersul de melc şi ineficienţa justiţiei, posibile transferuri de active spre alte firme ale patronilor prinşi cu mâţa-n sac, pentru a lăsa societatea necinstită să falimenteze. Românul este inventiv. Dacă s-ar forţa limite maxime ale unor astfel de procese, să nu se întindă pe ani de zile, dacă s-ar îngrădi posibilităţile de mişcare ale firmelor în cauză şi banii s-ar recupera de la administratorul sau managerul ei, eficienţa unei astfel de măsuri ar fi ridicată.

Sigur, mai trebuie avut în vedere că este nevoie de dovezi solide, pentru a evita denunţurile false şi înscenările. Foamea de bani uşori câştigaţi a unora sau dorinţa de răzbunare poate conduce şi spre reclamaţii mincinoase, dar măsura ar rămâne în ansamblu una pozitivă, cea mai mare pondere a muncii la negru ieşind la lumină.

Nu trebuie nici căzut în extrema cealaltă şi să credem că soluţia aceasta este aplicabilă oricum şi oriunde. Dacă patronul este sufocat de taxe, îşi închide prăvălia şi pleacă, iar în final pierd atât statul, cât şi populaţia. Măsura amenzilor poate fi aplicată pentru a descuraja tentativele de fraudă, dar trebuie completată cu facilităţi pentru cei ce angajează şomeri şi tineri absolvenţi, sau care creează locuri de muncă în zone defavorizate. Atunci am avea un sistem echilibrat şi funcţional, în care munca la negru ar rămâne doar bancul de la început.

7 comentarii:

Anonim spunea...

Intregul argument este irelevant: se amesteca, de-a valma, criterii economice si argumente psihologice, fara o linie de argumentatie clara. Miezul problemei este si el viciat: pedeapsa prevazuta este disproportionat de mare in raport cu gravitatea infractiunii. Pe aceeasi logica, s-ar putea pedepsi, cum s-a si intamplat in Europa medievala, furtul cu spanzuratoarea, adulterul cu arderea pe rug, chipurile, ca sa se descurajeze practicile respective. Am impresia ca, sub masca de intelectual liberal, un mic vadim isi armeaza, inghitind in sec, kalasnikovul.

zunais spunea...

Dacă aveaţi răbdare să citiţi postul până la capăt aţi fi observat că este bine structurat şi în final se atrage atenţia că nu aceasta este măsura cu care trebuie început. Statul trebuie să creeze premise sănătoase pentru înflorirea economică, dar prin măsuri punitive să asigure şi o egalitate de şanse. Aceasta, de pildă, deja se practică în anumite zone din Bucureşti, la parcările ilegale. Ai parcări şi ai indicator prin care eşti avertizat că ţi se ridică maşina parcată într-o zonă nepermisă, pentru că încurcă circulaţia. Dacă tu insişti să o laşi în acel loc şi nu-ţi pasă, o vei recupera după plata unei amenzi zdravene. Probabil primarii pregătesc deja execuţiile în piaţa publică pentru hoţii de buzunare...

Generalizarea dvs. este un non sequitur clasic, o inducţie incompletă. Aş fi preferat să mă combateţi cu idei argumentate logic.

Anonim spunea...

Pentru un non sequitur, in logica formala, e nevoie de trei termeni, fiindca argumentatia are structura silogistica. Eu am facut o mica analogie, pe jumatate in gluma. Contraargumentul dv. da, din nou, pe langa...
Dar sa stiti ca alte postari ale dv. mi-au placut mai mult. E un blog pe care-l urmaresc cu placere.

zunais spunea...

Non sequitur-ul aparea din premisele
1. Eu propun o măsură severă pentru o anumită faptă;
2. În evul mediu pedepsele erau foarte aspre;
Concluzii greşite: toate măsurile pe care le-aş propune ar merge în extrem; ideile mele sunt medievale.

Mă bucur când sunt criticat, pentru că dintr-un debate apar cele mai bune soluţii, dar el trebuie să fie constructiv, referenţial, argumentat. Ce măsură aţi lua dvs împotriva muncii la negru?

Mi-aţi dat ideea următorului post social, care va fi despre fapte şi pedepse.

Deceneu spunea...

Sustin ideea stimularii "delatiunii" cum o numesc adversarii ei.
Consider ca atunci cand cineva are cunostinta de o ilegalitate si nu o divulga devine coplice la infractiune.

Ca sa transformi complicii in "turnatori" dupa unii, sau cetateni responsabili dupa standardele occidentale, trebuie sa existe o miza mai atractiva decat riscul pe care si-l asuma cetateanul.

"Coruptia-i" un sport national

Dragos spunea...

Daca justitia ar functiona, atunci discutia nu ar mai avea rost, pentru ca problema s-ar rezolva de la sine.

Daca justitia nu functioneaza, problema iar nu poate fi rezolvata :)

Cum poti demonstra ca cineva lucreaza la negru? Patronul poate spune ca cel care lucreaza face munca voluntara :)

zunais spunea...

Nu cred că încurajarea delaţiunii este măsura ideală şi finală. Omul trebuie să tindă spre o dharma interioară, formată prin educaţie şi cunoaştere. Aceasta îi va dezvolta mecanismele psihice ce îl vor determina la un moment dat să nu mai comită fapte imorale sau anti-sociale. Deocamdată însă este, de bună seamă, o utopie. Până atunci, funcţie de cât de dure sau blânde vor să fie, autorităţile pot regla acestea prin măsurile punitive impuse. Din câte ştiu la noi justiţia se bazează în principal pe 3 tipuri de probe: convorbiri telefonice interceptate, declaraţii scrise ale indivizilor, flagranturi. Ultima este cea mai eficace şi ca atare printre cele mai folosite. Dar ar şti procurorii ce şi cum să facă pentru a izbuti o condamnare în instanţă